Cultivar el teu propi hort en família. T’animes?

Consells

Blog Grup La Rasa

Arriba el bon temps i amb ell les ganes de sortir al jardí o la terrassa, una època ideal per
gaudir de l’aire lliure i crear el nostre propi hort a casa. I, quina millor
manera de fer-ho que en família!

Quins beneficis ens regala tenir un hort?

Pau mental: Les plantes necessiten temps i paciència, tenir cura del nostre propi hort ens aportarà moments de desconnexió i relax, una excusa perfecta per allunyar-nos de pantalles i ocupar la nostra ment en elements naturals.

Activitat física: preparar el terreny, regar, treure males herbes, recollir els fruits,… són tot activitats dinàmiques que activen el nostre cos millorant la motricitat i condició física, fins i tot afavorint un bon descans nocturn.

Diversió familiar per a totes les edats: Sigui quina sigui l’edat dels nostres fills, segur que trobem tasques interessants i divertides per implicar-los en la cura de l’hort familiar. Un lloc perfecte per establir vincles de col·laboració i treball en equip entre els diferents membres de la família.

Contacte amb la natura: Sentir el tacte de la terra a les mans, adonar-se dels canvis que es produeixen amb el pas de les estacions, percebre el cicle de la vida,… ens fa conscients de la importància de respectar el nostre entorn.
Educar els nostres fills i filles en l’amor a la natura establirà les bases d’adults respectuosos i actius en la conservació de la planeta.

Fer-se preguntes i buscar solucions: Per què no creixen les nostres pastanagues? Per què les fulles es tornen grogues? Qui es menja les nostres enciams? A través de l’observació adults i petits aprendrem a detectar problemes i buscar les millors solucions, de manera constructiva.

Menjar més sa sabent el que menges: Sortir a la terrassa  o al jardí, recollir unes fulles d’enciam i preparar una amanida, recol·lectar unes maduixes per barrejar amb el iogurt del
berenar,… Que bons els productes del nostre hort! Un autèntic regal per als nostres sentits.

En quines activitats poden ajudar als petits de la família?

Els petits de la casa ens poden ajudar en gairebé totes les tasques que comporta l’hort, des de preparar el terreny a plantar, regar i recol·lectar,…

És una bona opció que tinguin les seves pròpies eines. Podeu organitzar una sortida a el Centre de Jardineria per comprar-les junts, i així comprovar que s’adapten a la seva força i grandària.

Què plantar?

Si el que volem és implicar als nostres fills en l’atenció de l’hort, el millor és començar amb plantes que siguin de fàcil cura, creixement ràpid i atractives per a ells. Per exemple:

MADUIXES

Es poden conrear a terra o en test. Recomanem plantar des plantada, d’aquesta manera assegurem abans els fruits.
Plantar en un lloc assolellat (6 a 10 hores de llum a el dia).
Necessiten abundant aigua (Regar quan la terra estigui seca).

TOMÀQUETS CHERRY

Es pot plantar des de llavor o plançó. Regar amb moderació, directament la terra i evitant aigua a les fulles i tiges. Situar en lloc assolellat.
Col·locar un pal o tutor perquè descansin les branques. 

En vols saber més?

Et recomanem el llibre “Hort fàcil amb nens” de Jordi Font amb il·lustracions de Màriam Ben-Arab (Editorial Larousse), on de manera senzilla, amena i amb tocs d’humor, trobaràs més idees de com posar en marxa amb èxit el teu petit hort familiar.

I per acabar… “Creativitat diví tresor”

A més de tooooots els beneficis que
hem apuntat deixem unes quantes activitats creatives que podem fer en família gràcies al nostre hort: 

  • Crear cartells per als nostres cultius.
  • Decorar testos.
  • Construir les nostres pròpies eines amb materials reciclats (testos i regadores amb pots de iogurt,…).
  • Pintar creant tints naturals amb les nostres fruites i hortalisses.
  • Inventar boníssimes i sanes receptes amb els productes del nostre hort.
  • Preparar una cistella amb la nostra collita per compartir amb els avis i coneguts.
  • Construir un hotel d’insectes.
  • Col·locar unes casetes per a ocells.

…segur que hi ha mil idees més que us venen al cap. Ens les expliqueu?