Tenir plantes aromàtiques a la cuina és una manera senzilla i bonica de donar vida a l’espai i, a més, cuinar amb ingredients frescos. No cal tenir un gran jardí: amb uns quants testos i una mica de llum, podreu gaudir d’herbes sempre a punt.
Quines condicions necessiten les plantes aromàtiques?
- En primer lloc col·loqueu els testos prop d’una finestra amb llum indirecta (algunes, com l’alfàbrega o el romaní jove, agraeixen unes hores de sol suau).
- A més, eviteu corrents d’aire i llocs molt calents (com sobre els fogons) perquè l’estrès tèrmic pot aturar el creixement.
- D’altra banda, opteu per un reg moderat. La majoria d’herbes prefereixen la terra lleugerament humida, sense que quedi entollada (comproveu-ho amb el dit abans de regar).
- Per acabar, poseu sempre tests amb forats a la base i un platet per recollir i eliminar l’excés d’aigua (la saturació d’arrels és una de les principals causes de mort en aromàtiques d’interior).
Quines són les millors plantes per tenir a la cuina?
1. Alfàbrega
Li agrada molta llum i un reg regular, però sense excés; talleu brots tendres sovint per estimular fullatge nou.
🍴 A la cuina és ideal per donar un toc fresc a amanides, elaborar salses com el pesto i aromatitzar plats de pasta, pizza i verdures saltejades d’estiu.
2. Julivert
Reguleu el reg i col·loqueu-lo en un lloc amb llum indirecta o lleugerament filtrada; podeu sembrar successivament per tenir-ne sempre.
🍴 També és perfecte per guisats, sopes, amanides i per decorar plats amb frescor, color i un toc vegetal fi al final de cocció.
3. Farigola
Necessita poca aigua i molta llum; deixeu assecar lleugerament el substrat entre regs i utilitzeu un compost lleuger i ben drenat.
🍴 És excel·lent per condimentar carns, peixos i plats mediterranis com guisats, rostits i verdures al forn, aportant aroma intens i resistent a la cocció llarga.
4. Menta
Llum indirecta i reg freqüent; mantingueu-la en test separat perquè s’estén ràpid i pot envair altres aromàtiques.
🍴 És ideal per infusions, llimonades, còctels com el mojito, amanides refrescants, postres i plats exòtics amb fruita o cuina fusió.
5. Orenga
Reg moderat i llum natural abundant; podeu collir-la fresca o assecar-la per tenir provisió tot l’any.
🍴 Us encantarà posada a la pizza, pasta, amanides mediterrànies, salses de tomàquet i guisats al forn, amb un sabor intens i aromàtic que millora en assecat.
6. Romaní
Prefereix un espai assolellat i poca aigua; el substrat ha de drenar ràpid i podeu podar lleugerament per mantenir-lo compacte en interior.
🍴 També és perfecte per rostits, patates al forn, sopes i plats de carn o peix; aporta un toc tradicional, balsàmic i molt aromàtic que aguanta bé la cocció.
Consells extra per cuidar-les…
Recordeu collir les fulles de manera regular: això estimula el creixement.
Procureu fer servir substrat per a plantes aromàtiques i afegiu una mica d’adob líquid cada 4-6 setmanes.
Si noteu que les fulles es tornen grogues, pot ser excés d’aigua o falta de nutrients.
- Per acabar, gireu els testos de tant en tant perquè les plantes rebin llum uniforme i no s’inclinin.
Us agraden les aromàtiques? Us esperem als nostres centres d’Altafulla, el Catllar i Tarragona on podreu trobar aquestes i moltes més!